ortoXpres. Explotació dels vols fotogramètrics

Documentació d’usuari

 

 

 

 

Explotació dels vols fotogramètrics (torna a dalt)

L’objectiu d’aquest client web és permetre la visualització els darrers vols fotogramètrics que ha realitzat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en cadascuna de les tres escales habituals de vol:

  1. cobertura de tot el territori amb una mida de píxel de 45 cm,
  2. cobertura de les àrees metropolitanes amb una mida de píxel de 22 cm i
  3. cobertura dels nuclis urbans amb una mida de píxel de 7.5 cm.

Mentre que el primer i segon tipus de vol tenen una revisió anual del territori i estan destinats a la realització dels mapes topogràfics i ortofotomapes amb escala 1:5.000; el darrer té com a finalitat la realització de mapes topogràfics d’escala 1:1.000 i la seva periodicitat és menor.

La visualització que se li ofereix a l’usuari pot ser en mode monoscòpic mitjançant una ortofoto ràpida on la informació que es mostra a l’usuari correspon a un dels fotogrames del vol on s’ha ortorectificat la informació mitjançant un model d’elevacions del terreny; o en mode estereoscòpic mitjançant una vista anàglif dels dos fotogrames que recobreixen l’àrea sol.licitada per l’usuari. Per a la correcta visualització del mode estereoscòpic són necessàries unes ulleres per visualització d’anàglifs i val a dir que en mode ortofoto al vol la ortorectificació es realitza al vol, en el moment de servir la informació sol.licitada. Aquesta última és l’opció per defecte.

Atès que la ortorectificació de la informació o la creació de la vista anàglif es basa en un únic fotograma del vol (aquell on la informació sol.licitada per l’usuari està més centrada) l’activació de l’explotació dels fotogrames només es podrà fer a partir d’aquelles escales en les que la informació sol.licitada per l’usuari té una mida igual o inferior al fotograma del vol. Així significa l’escala 1:10.000 pels vols de 45 cm, l’escala 1:5.000 pels vols de 22 cm i l’escala 1:1.500 pels vols de 7.5 cm. Per a escales superiors, el client oferirà vistes basades en els mapes topogràfics on es mostra la distribució dels fotogrames del vol per permetre a l’usuari aproximar-se a la zona desitjada.

La principal motivació per la posada en funcionament d’aquest tipus d’explotació és posar a disposició del públic la informació fotogràfica sobre el territori que produeix l’ICGC amb una freqüència més elevada que la que es deriva de la publicació de les diferents sèries de l’ortofoto. En aquest sentit, cal entendre que després de la realització d’un vol fotogramètric sobre el territori determinat, aquest ha de passar per un procés d’aerotriangulació i pel procés de realització de l’ortofoto. Aquest darrer procés és especialment lent per fer-se necessària una elevada intervenció manual.

D’aquesta manera, amb l’explotació directa dels vols fotogramètrics es pot posar a disposició del públic un tipus de producte de menor precisió que l’ortofoto definitiva, però amb una gran flexibilitat pel que fa a l’actualització de dades.

Així mateix, explotant amb ortofoto ràpida els vols fotogramètrics es pot fer arribar al públic un producte fotogràfic a unes escales de les que no es realitza l’ortofoto i que, si o fos així, mai veurien la llum. En aquest cas es tracta dels vols sobre els nuclis urbans que realitza l’ICGC i que poden tenir una mida de píxel al terra d’entre 5 i 10 cm; una resolució que és un ordre de magnitud superior als 50 cm del producte ortofoto 5.000.

 

Limitacions i qualitat geomètrica (torna a dalt)

La principal limitació del producte que s’ofereix fa referència a la velocitat del servei i és intrínseca a la pròpia filosofia del servei que s’ofereix. Tal i com s’ha dit, en tot moment el servei tria quin és el fotograma on la informació es veu més centrada i en realitza l’ortorectificació ràpida en el moment de servir les dades; per aquest motiu la informació no està preparada d’avançada i cada petició suposa un temps de procés significatiu que repercuteix, òbviament, en la velocitat final.

Una segona limitació que està relacionada amb l’anterior, i que ja s’ha comentat anteriorment, és que la informació es construeix a partir del fotograma que conté la informació sol.licitada i on aquesta està més centrada, per aquest motiu no és possible fer l’explotació en mode ortofoto ràpida o vista anàglif en nivells de zooms que no siguin bastant propers a la resolució real de les imatges servides.

És necessari remarcar que la informació que se serveix correspon a la ortorectificació ràpida els fotogrames individuals utilitzant un model de malla d’elevacions del terreny sense tenir en compte infrastructures (ponts, nusos viaris...) i sense realitzar cap procés de millora radiomètrica individual ni conjunta. No té, per tant, la qualitat geomètrica ni radiomètrica del producte ortofoto que ofereix l’ICGC pels canals de distribució habituals.

Un dels efectes més significatius que es produeixen sobre les infrastructures elevades sobre el terreny (ponts sobre rius, nusos elevats de carreteres) es la deformació d’aquestes per adaptar-les a les irregularitats el model del terreny. D’aquesta manera s'observarà com una carretera sobre un riu, deixa de ser recta i elevada per damunt del curs fluvial, sinó que es corba seguint el desnivell que suposa la riba del riu apareixent el que es coneix com a rampes.

 

Selecció de capes de visualització (torna a dalt)

El client web desenvolupat permet la visualització dels serveis d’explotació dels vols fotogramètrics servits amb la tecnologia comentada anteriorment, així com la de serveis WMS externs. L’usuari pot determinar el servei que vol visualitzar, podent seleccionar entre els diferents serveis de vol fotogramètric o els serveis que estiguin introduïts al sistema, en aquest moment com a serveis externs es pot seleccionar l’Ortofoto 1:5000 de l’ICC i el Mapa Topogràfic 1:5000 de l’ICC. Així mateix, es poden seleccionar serveis de superposició, que són aquells que es poden mostrar conjuntament amb qualsevol dels altres serveis com a base; actualment està disponible la capa del cadastre (DGC) i la distribució comarcal i municipal servida des de l’ICGC.

Selecció dels estils de visualització (torna a dalt)

Els estils que es poden seleccionar, s’aplicaran a la capa corresponent a un vol fotogramètric que s’estigui visualitzant. No afectaran a les capes cartogràfiques o de superposició servides des del client web. Aquests estils són:

Gràfic de vol

Aquest estil, per defecte actiu, permet desactivar o activar la visualització del planell de vol sobre la vista general del mapa topogràfic, quan encara no s’està a l’escala adequada per a l’explotació individual dels fotogrames el vol. Val a dir que la visualització del planell de vol és necessària per tal d’identificar les zones on es disposa d’informació ràster.

Estéreo anàglif

Aquest estil permet canviar el mode de visualització entre el mode monoscòpic amb ortoforectificació ràpida de la imatge utilitzant un model d’elevacions, o el mode estereoscòpic amb vista anàglif. Val a dir que per a la visualització d’anàglif es necessiten unes ulleres de filtre de colors adequades. El mode ortofoto ràpida és l’estil per defecte.

Fals color

Aquest estil permet mostrar com les imatges com a RGB o com a CIR (fals color) quan es disposen d’imatges amb 4 canals (R, G, B, IR). Per defecte està seleccionada la visualització RGB.

Corbes de nivell

Quan està activat el mode anàglif, amb aquest estil es poden mostrar les corbes de nivell calculades automàticament, superposades a la imatge visualitzada.

 

Sistema de referència (torna a dalt)

Les capes es mostren en EPSG:25831, és a dir, en ETRS89 / UTM-31-N.

 

Navegació (torna a dalt)

Zooms (torna a dalt)

El client web disposa d’una barra d’eines on es poden seleccionar les diferents opcions de navegació, que inclouen: Zoom per àrea, Apropar-se, Allunyar-se, Centrar en un punt, Panning... Així mateix es permet a l’usuari l’opció de Desfer/Refer una operació de navegació mitjançant les opcions de Vista Anterior i Vista Següent.

Mapa de localització (torna a dalt)

A través del mapa de localització de la part inferior esquerra és possible desplaçar la finestra de visualització. Prement les fletxes és possible desplaçar el mapa cap a la direcció indicada i per moure el centre de la finestra a un nou punt és necessari arrossegar el marc de la finestra que es mostra sobre el mapa cap a la nova posició o bé fer doble click a la posició desitjada.

Cercador de topònims (torna a dalt)

Per tal de facilitar la cerca d’un topònim determinat, s’incorpora un cercador per topònims que utilitza el servei de geocodificació de l’ICGC. Així mateix, es poden fer cerques per coordenades ETRS89 / UTM-31-N (EPSG:25831).

Per tal de cercar un topònim caldrà introduir part del nom a cercar i es mostrarà a l’usuari la llista d’elements coincidents que l’usuari podrà seleccionar.

Cercador de parcel.les SIGPAC (torna a dalt)

El client d’ortoXpres incorpora una tercera opció per a la realització de cerques: la cerca de parcel.les de SIGPAC. Aquesta opció permet realitzar la cerca progressiva ( Província, municipi, parcel.la, polígon) o la cerca directa si els usuaris ja coneixen els codis a cercar. Els controls que s’utilitzen en aquest panell, permeten la selecció directa a partir d’un desplegable i també la introducció directa de dades amb la predicció automàtica de text.

 

Eines (torna a dalt)

Mesura (torna a dalt)

El client disposa d’una eina de mesura per línies i per àrees mitjançant la selecció gràfica d’un polígon per part de l’usuari. A mesura que l’usuari dibuixi el polígon s’anirà informant de la longitud de cadascun dels trams marcats i, quan es tanqui el polígon es mostrarà el perímetre total i l’àrea que inclou. Prement el botó esquerra del mouse s’introdueix un punt individual i prement dues vegades al botó esquerra del mouse s’introdueix un nou punt i es tanca el polígon unint aquest darrer punt introduït i el primer de tots els punts marcats. La selecció de l’eina està dins la barra d’eines.

Comparació (torna a dalt)

El client disposa d’una eina de comparació dels serveis que s’ofereixen de manera general i que ja s’han comentat en l’apartat Selecció de la capa de visualització. L’eina permet mostrar sobre la capa base del vol que tinguem seleccionat, qualsevol altra capa WMS explotada per aquest client web dins l’apartat de Serveis Cartogràfics. Les dues capes se superposen i l’usuari pot determinar si la superposició de les capes es farà per transparència o per escombrat. En ambdós casos l’usuari controla el grau de transparència o escombrat de la capa de comparació respecte la capa de referència. Aquesta utilitat està pensada per poder comparar el vol fotogramètric més actual amb la darrera ortofoto o mapa topogràfic publicats per l’ICGC.

Metadades (torna a dalt)

Per tal de permetre obtenir informació detallada dels fotogrames que s’estan visualitzant s’ofereix un servei de metadades de cadascun dels vols fotogramètrics, que permet consultar el nom del fotograma que s’està visualitzant, així com la informació bàsica corresponent a la captura del mateix. Aquesta es:

- Data de vol

- Hora de vol (en TU)

- Inclinació solar

- Mida del píxel al terreny

- Alçada mitja del terreny

- Coordenada X del centre de projecció del fotograma en coordenades ED50 UTM31N

- Coordenada Y del centre de projecció del fotograma en coordenades ED50 UTM31N

- Coordenada X del centre de projecció del fotograma en coordenades ETRS89 UTM31N

- Coordenada Y del centre de projecció del fotograma en coordenades ETRS89 UTM31N

- Alçada de l’avió en el moment de la captura (ortomètriques)

- Angles inercials de l’avió en el moment de la captura ( Omega, Phi i Kappa)

 

FAQ (torna a dalt)

Com puc comparar l'orto 5 000 amb el darrer vol fotogramètric de l’ICGC? (torna a dalt)

Cal seleccionar com a mapa base el vol fotogramètric que es vol explotar. Cal iniciar l’eina de comparació situada sobre la barra d’eines i allà seleccionar el servei Ortofoto 5 000 com a capa de comparació. Se selecciona el tipus de comparació a realitzar (escombrat o transparència) i ja es pot desplaçar la barra situada sobre l’eina per tal de comparar els dos serveis.

Com puc visualitzar les imatges en fals color? (torna a dalt)

Un cop s’estigui explotant la imatge ràster del vol fotogramètric es podrà seleccionar l’opció Fals Color en l’apartat Visualització de la barra lateral de Selecció de capes i visualització. Si se selecciona aquest estil i el vol no disposa de 4 canals, no s’observarà cap diferència respecte la visualització RGB.

Com puc obtenir informació de la data de vol? (torna a dalt)

Un cop s’està en mode d’explotació dels fotogrames en vista estereocòpica o monoscòpica, es podrà seleccionar el botó corresponent de la barra d’eines o activar l’opció mitjançant el menú contextual que s’activa en prémer amb el botó dret del mouse sobre la zona de visualització.

Per què es veuen deformacions als ponts i infrastructures viàries quan s’està en visió monoscòpica? (torna a dalt)

Per a la realització de l’ortorectificació ràpida de la zona visualitzada s’utilitza un model d’elevacions del terreny que no té en compte aquestes estructures artificials i, per tant, en rectificar-se automàticament aquestes tendeixen a adaptar-se al terreny que tenen per sota, produint-se deformacions que poden ser significatives en alguns casos.

 

 

ICGC @ orchid1